id4u

Welcome Welcome to our website

Sponsored Links
Hibah Dan Wakaf Penjelasan Tentang Hibah

Hibah Dan Wakaf Penjelasan Tentang Hibah ~ Price : MYR 0


104 clicks
Advertiser ID : Nurliyana Binti Hasim
Contact No : 0192625146
Ads Category : Services
Update : 18-03-2018
Follow Us :
Location : Putrajaya Selangor MalaysiaHibah Dan Wakaf Penjelasan Tentang Hibah


Keywords Tags:
Disclaimer
This advertisement and the information related to it are provided and maintained by the advertiser. id4u.my is not responsible and can not guarantee the accuracy or completeness of this advertisement.


Hibah Dan Wakaf Penjelasan Tentang Hibah

Tujuan Hibah Dan Wakaf Dalam Konteks Takaful Ikhlas Rumusan Masalah
1.      Bagaimana penjelasan tentang Wakaf?

2.      Bagaimana penjelasan tentang Hibah?
3.      Bagaimana penjelasan tentang Sedekah?
4.      Bagaimana penjelasan tentang Hadiah?

Tujuan Tujuan Hibah Dan Wakaf Dalam Konteks Takaful Ikhlas
1.      Untuk mengetahui penjelasan tentang Wakaf

2.      Untuk mengetahui penjelasan tentang Hibah
3.      Untuk mengetahui penjelasan tentang Sedekah
4.      Untuk mengetahui penjelasan tentang Hadiah

Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia (BNM) dalam mesyuaratnya yang ke 34 bertarikh 21 April 2003 / 19 Safar 1424, telah membuat keputusan mengenai aplikasi konsep hibah bagi pembahagian manfaat Takaful:
  1. Manfaat Takaful boleh dihibahkan kerana ia merupakan hak para peserta. Justeru, para peserta mesti dibenarkan untuk melaksanakan hak-hak mereka berdasarkan pilihan mereka selagi mana ia tidak bertentangan dengan syariah;
  2. Status hibah yang digunakan dalam pelan takaful tidak akan berubah menjadi wasiat, kerana jenis hibah yang digunakan ialah hibah bersyarat di mana hibah yang dibuat ialah tawaran kepada penerima untuk tempoh masa yang tertentu.
Dalam konteks Takaful, manfaat Takaful dikaitkan dengan kematian peserta dan tempoh matang sijil. Jika peserta masih hidup semasa tempoh matang sijil, manfaat Takaful akan dimiliki oleh peserta. Akan tetapi, jika peserta meninggal dunia sebelum tempoh matang, maka hibah akan berkuatkuasa;
  1. Peserta mempunyai hak membatalkan hibah yang dibuat sebelum tempoh matang sijil, kerana hibah bersyarat hanya sempurna selepas berlakunya penyerahan (qabdh);
  2. Peserta mempunyai hak membatalkan hibah yang dibuat kepada seseorang individu dan menyerahkan barang yang ingin dihibahkan itu kepada orang lain atau membatalkan penyertaan dalam Takaful, jika penerimanya mati sebelum tempoh matang; dan
  3. Borang penamaan Takaful perlu diselaras dan dinyatakan dengan jelas status penama sama ada sebagai benefisiari atau pemegang amanah (wasi). Sebarang masalah berkaitan pembahagian manfaat Takaful mestilah dirujuk kepada kontrak yang telah dimeterai. HUBUNGI KLIK DI SINI
Bagi produk-produk Takaful Keluarga yang ditawarkan oleh Takaful Ikhlas, pihak syarikat menyediakan borang cadangan hibah untuk peserta sekiranya mereka bercadang menghibahkan manfaat Takafulnya setelah berlaku kematian peserta.
Namun begitu, nama yang dicadang perlulah terdiri sama ada ibu bapa, pasangan yang sah, anak dan adik-beradik.
 
Walaupun hibah secara asasnya boleh diberi kepada sesiapa sahaja, namun, bagi menjaga dan memelihara kebajikan waris terdekat, pihak syarikat mengkhususkan kategori individu yang ingin dicadangkan sebagai penerima hibah.
Kesan daripada penggunaan akad hibah ialah harta yang telah dihibah terkeluar daripada harta pusaka dan tidak tertakluk kepada pembahagian harta pusaka atau faraid. Selain itu, harta tersebut tidak boleh dituntut oleh ahli waris yang lain.
Melihat kepada keperluan semasa, seharusnya lebih banyak produk yang berasaskan konsep hibah dihasilkan. Ia bagi menjadikan produk-produk tersebut lebih kompetitif dan mampu menandingi produk-produk yang ditawarkan oleh syarikat insurans konvensional.
Justeru, para pengendali Takaful seharusnya mempergiatkan usaha penyelidikan dan pembangunan bagi menghasilkan produk-produk yang bukan hanya kompetitif.
Apa yang paling penting, ia mestilah selaras serta selari dengan prinsip-prinsip yang digariskan oleh syariah.
Apa Itu Hibah Takaful?
Hibah bemaksud hadiah,hibah takaful pula adalah hadiah (pampasan kematian) yang akan diberikan kepada orang yang tersayang (penama) tanpa wasiat & tidak tertakluk kepada hukum faraid jika pemegang takaful itu meninggal dunia.
 
Hukum Hibah
Hukum hibah adalah sunah, yakni jika dikerjakan akan memperoleh pahala dan jika ditinggalkan tidak berdosa.[11] Adapun barang yang sudah dihibahkan tidak boleh diminta kembali kecuali hibah orang tua kepada anaknya dalam sabda Nabi : “Tidak halal bagi seseorang yang telah memberi sesuatu pemberian atau menghibahkan suatu hibah atau menarik kembali kecuali orang tuua yang memberi kepada anaknya”.(HR.Abu Daud).
Hikmah Hibah
Terdapat dua hal yang hendak dicapai oleh hibah yakni, Pertama, dengan beri memberi akan menimbulkan suasana akrab dan kasih sayang antara sesama manusia.  Sedangkan mempererat hubungan silaturrahmi itu termasuk ajaran dasar agama Islam. Kedua, yang dituju oleh anjuran hibah adalah terbentuknya kerjasam dalam berbuat baik, baik dalam menanggulangi kesulitan saudaranya, maupun dalam membangun lembaga-lembaga sosial.

 

Apakah Kelebihan Hibah Takaful?
Penama adalah penerima mutlak.
Pampasan tidak perlu melalui prosedur wasiat atau faraid yang rumit & makan masa yang panjang.
Mengelakkan konflik keluarga (perebutan) pampasan,kerana hibah tidak boleh dipertikai & penama akan mendapat pampasan penuh dengan lebih cepat.
Penama boleh diletakkan atas nama sesiapa sahaja walaupun individu tersebut tidak berhak dalam faraid.
Hibah Vs Faraid
Hukum faraid adalah WAJIB. Dengan hibah, pampasan kematian tidak perlu melalui sistem faraid.
JIka berlaku kematian, semua harta & akaun simati termasuk simpanan,asb,epf akan dibekukan sementara bagi memalui proses wasiat atau faraid.
Hibah Takaful (pampasan takaful) sahaj instrumen yang terbaik untuk penama mendapat wang dengan segera untuk meneruskan hidup sementara akaun yang dibekukan dapat dicairkan semula.
Perancangan kewangan Islam bukan semata perancangan kewangan untuk KEHIDUPAN malah juga perancangan kewangan untuk menghadapi saat KEMATIAN.
Jika dalam kehidupan di dunia kita meletakkan matlamat PENDAPATAN PASIF supaya beroleh pendapatan secara pasif tanpa perlu bekerja, maka untuk kehidupan kita di akhirat pula kita perlukan PAHALA PASIF.
PAHALA PASIF diperlukan supaya kita beroleh pahala berterusan selepas mati untuk bekalan kita di akhirat.
Antara cara untuk kita membuat perancangan kewangan AKHIRAT adalah melalui kaedah HIBAH dan WAQAF.
Perancangan HIBAH dan WAQAF sewaktu hidup ini membolehkan kita memberi sedekah kepada badan waqaf atau orang yang disayangi apabila berlaku kematian.
Yang menarik melalui kaedah takaful, WAQAF atau HIBAH boleh dilakukan dengan kos serendah RM100 sebulan dapat memberi HIBAH setinggi RM240,000 selepas kematian!
Yang lebih menarik, melalui HIBAH / WAQAF takaful ini, ia tidak perlu diambil daripada harta pusaka yang kita kumpulkan sewaktu hidup.

KESIMPULANNYA

Wakaf adalah perbuatan hukum seorang atau kumpulan orang atau badan hukum yang memisahkan sebagian dari harta benda miliknya dan melembagakannya untuk selama-lamanya guna kepentingan ibadat atau keperluan umum lainnya sesuai dengan ajaran Islam.
Dasar hukum wakaf terbagi menjadi dua bagian yakni dasar umum dalam Q.S al-Hajj: 77 dan dasar khusus dalam sabda nabi pada H.R al-Bukhari 2532. Wakaf mempunyai rukun dan syarat. Adapun macam-macam wakaf diantaranya: Wakaf Ahly (wakaf keluarga), Wakaf Khairy (wakaf yang baik) atau wakaf sosial.
Secara bahasa geran adalah pemberian (athiyah), sedangkan menurut istilah hibah iaitu: “akad yang menjadikan pemilikan tanpa adanya pengganti ketika masih hidup dan dilakukan secara sukarela”. Undang-undang hibah adalah sunnah, iaitu jika dilakukan akan mendapat pahala dan jika tidak seimbang.
Bahasa alms berasal dari huruf shad, dal, dan qaf, dan dari unsur ash-shidq yang bermaksud benar atau jujur. Secara etimologi, sedekah adalah kata nama yang digunakan untuk sesuatu yang diberikan. Undang-undang amal disunnahkan dan disyorkan untuk dikeluarkan pada bila-bila masa.
Ganjaran adalah hadiah sesuatu yang bermanfaat dari satu orang kepada yang lain untuk menghormati tanpa mengharapkan hanya untuk mencari kesenangan Allah. Dasar hukum untuk hadiah disyariatkannya adalah firman Allah swt. dan sunnah Rasulullah.
PERANCANGAN HIBAH DAN WAQAF

Rasulullah SAW bersabda: “Orang yang mengambil balik hibahnya seperti orang yang menjilat kembali muntahnya”. (riwayat Al-Nasa’i)

Sabda Baginda SAW lagi: “Seseorang tidak boleh meminta balik hibahnya melainkan hibah bapa terhadap anaknya”. (riwayat Al-Nasa’i)

PELAKSANAAN HIBAH DAN WAKAF DALAM KONTEKS TAKAFUL


Wakaf adalah perbuatan hukum seorang atau kelompok orang atau badan hukum yang memisahkan sebagaian dari harta benda miliknya dan melembagakannya untuk selama-lamanya guna kepentingan ibadat atau keperluan umum lainnya sesuai dengan ajaran Islam. Dasar hukm wakaf terbagi menjadi dua bagian yakni dasar umum dalam Q.S al-Hajj:77 dan dasar khusus dalam sabda nabi pada H.R al-Bukhari 2532. Wakaf memiliki rukun dan syarat. Adapun macam-macam wakaf diantaranya: Wakaf Ahly (wakaf keluarga), Wakaf Khairy (wakaf yang baik) atau wakaf sosial.

Secara bahasa hibah adalah pemberian (athiyah), sedangkan menurut istilah hibah yaitu: “akad yang menjadikan kepemilikan tanpa adanya pengganti ketika masih hidup dan dilakukan secara sukarela”. Hukum hibah adalah sunah, yakni jika dikerjakan akan memperoleh pahala dan jika ditinggalkan tidak berdosa.

Sedekah secara bahasa berasal dari huruf shad, dal, dan qaf, serta dari unsur ash-shidq yang berarti benar atau jujur. Secara etimologi, sedekah ialah kata benda yang dipakai untuk suatu hal yang diberikan. Hukum  sedekah itu disunnahkan dan dianjurkan untuk dikeluarkan kapan saja.

Hadiah adalah pemberian sesuatu yang bermanfaat dari seseorang kepada orang lain sebagai penghormatan tanpa mengharap gantinya hanya untuk mencari rida Allah swt. Dasar hukum disyariatkannya hadiah adalah firman Allah swt. dan sunah Rasulullah saw.

Pun begitu, apabila seseorang telah menghibahkan hartanya kepada individu yang lain, dia tidak boleh menarik semula atau membatalkan hibah tersebut kecuali dalam situasi seorang bapa menghibahkan harta kepada anaknya atau datuk kepada cucunya.

SELANGOR MALAYSIA

Hibah Dan Wakaf Dalam Konteks Takaful Ikhlas | 0192625146
Keywords Tags:
Disclaimer
This advertisement and the information related to it are provided and maintained by the advertiser. id4u.my is not responsible and can not guarantee the accuracy or completeness of this advertisement.

Sponsor Ads

1000 clicks


Ads By Google

MYR650000

97 clicks

Bandar Baru Selayang 0182510064

MYR0

3 clicks

Kereta Sewa Mudah Sungai Buloh | 013 612 6060

MYR000

107 clicks

Skim Rumah Mampu Milik|rumah Zero Deposit|rumahtanpa Deposit

MYR99

12 clicks

Krim Kurus Berkesan Lulus Kkm Effenzee +601111983461

MYR001

193 clicks

Hibah Dan Wakaf Bantu Urus Harta I 0192625146

MYR250000

34 clicks

Rumah Murah Kuala Krai

MYR65

85 clicks

Bengkung Berzip Saiz M/l (boleh Laras)

MYR0

85 clicks

Harga Produk Nurraysa 2017 | Perlis

MYR60

273 clicks

"beli Ubat Gout Artlax Go Out"

MYR100

13 clicks

Ubi Jaga Kempis Perut +601111983461

MYR0

89 clicks

Tanya Liyana Takaful | Takaful For All - Home | 0192625146

Sponsored Links

Tag Cloud

Lemone Advance Petua Kuruskan Badan Tanpa Diet Jtx 1000 | Pengedar | Agent | Sah | 0162028456 Organik 1 Green Baja Foliar Produk Dalaman Wanita Paling Berkesan I 60126764118 Rahsia Online Marketing Senarai Pengedar Nurraysa Beauty | Shah Alam | Seksyen 16 Produk Kesihatan Lelaki Terbaik Ubi Jaga +601111983461 Argania Wonder Oil Resepi Biskut Nestum I 0132620681 Sejadah Paling Tebal Di Malaysia | Sajada Porthopedic Plan Pesaraan Rahsia Video Diari Ebay Intelligence Lemonex Kuantan Minyak Angin Aromatheraphy Freshcare Laman Jasmine Kampung Lombong Shah Alam Produk Kurus Lemonex Slimrich Cegah Serangan Jantung Dan Stroke | 0192029972 Lemonex Petua Kuruskan Badan Semasa Pantang Kecutkan Cyst Dan Fibroid Dengan Berkesan I 60126764118 Danshen Plus Buang Kolestrol | 0139809972 Mainan Tanah Liat Murah Gila General Cleaning Service | 0103355744 Credit Cards And Payments Losyen Cepat Kurus | Effenzee Myracle Jual Pokok Bunga Paling | Mhma Kebun Bandar  Kopi Gambir Emas Keras Sampai Subuh!!!!!!! Nurraysa Beauty Skincare By Mtissh - Home | Kuala Lumpur Beli Atau Jual Rumah Shah Alam Wholesale Lemongrass Suppliers Beli Kuih Raya 2018 Cuci Salur Darah Mudah&murah | Ubatjantung.com | 60192029972 Blue Taxi Klia Lemonex Miri Skincare Paling Berkesan Untuk Jeragat Cuci Longkang Ubat Jantung | Ubatjantung.com | 0192029972 Manggis Master Anime Losyen Kurus Berkolagen Aromaterapi Effenzee +601111983461 Kesan Pink Lady Serum Muka Untuk Kulit Berminyak I 60126764118 Testimoni Pengilat Kereta Gtex Spray 601111983461 Cleaning Services Meru Klang Cara Tradisional Ubat Kencing Manis Testimoni Pink Lady Muar "pembekal" "jus Minuman" & "jelly Buah" Di Pasaran Malaysia Online Booking Cleaning Lemonex Tips Kuruskan Badan Tanpa Diet Lemonex Petua Untuk Nak Kuruskan Badan Beli Atau Jual Rumah Shah Alam Karya Residensi Kg Jawa Resepi Biskut Raya Terbaru Ubi Jaga Kempis Perut +6011111983461 Tocotrienols Malaysia Kawasan Shah Alam I 60126764118 Soloco Supplement Ubat Kuat Lelaki Tahan Lama Area Johor Telescope Camera For Iphone Ubi Jaga 360 Bjaga +601111983461 Harga Lemonex Original Di Johor Bahru Preschool/kindergarten/tadika In Bertam Plan Pesaraan Pembekal Serbuk Jelly Air Kelapa Muda Tropika Malaysia Lemonex Original 2017 Di Kulai | +60137443815 Makanan Yg Membuat Kurus Dengan Cepat Pil Kopi Hijau Original Green Coffee Tea +601111983461 Stokis Produk Kecantikan Lulus Kkm +601111983461 Kecutkan Cyst Dan Fibroid I 60126764118 Rumah Untuk Dijual Area Shah Alam Losyen No.1 Bakar Lemak Effenzee Myracle +601111983461 Beli Atau Jual Rumah Shah Alam Kencing Manis Ooh Cleaning Service Uae Enterprise Building Apa Itu Takaful I Malaysia 0192625146 Karya Residensi Kota Raja Putih Kulit Cepat Cinderella Miracle World +601111983461 Produk Pink Lady Body Perfection Malaysia Losyen Kurus Sejuk Effenzee Myracle|+601111983461 Gtex Spray Coating | Cod Area Ampang | 0183849358 Bajet Pakej Catering Murah 0169037483 Iklan Ubat Tahan Lama I +60137443815 Ubat Kurus Badan Terkini Dipasaran Online | +60137443815 Waffer Sedap Dan Lazat Tempahan 0108114018 "conflakes" Biskut Rock Jam 561 61-key Digital Piano White Cara Untuk Kurus Dalam Masa 14 Hari Di Sungai Buloh Lemonex Petua Kuruskan Badan Tradisional Lemonex Founder Ubat Sakit Urat Belakang I +60137443815 Gerilla Instagram Autopost Schedule Post Ke Instagram Hatchimals Assistant Spooky Ghost Harga Pink Lady Body Perfection Kuala Lumpur Skin Care - Skin And Facial Care Products By Va Skincare Nasal Aspirator By Mommyhana | +6019-6638126 Ac Duct Cleaning Contractor For Hospital In Malaysia 4 Harga Lemonex Di Johor Bahru | +60137443815 Beli Atau Jual Rumah Shah Alam Rock Jam 561 61-key Digital Piano O The Best Vitamin C Supplement | Singapore | 0196025642 Bagaimana Membesarkan Payudara Menggunakan Pink Lady Mainan Tanah Liat Play Doh Bulk Ubat Kencing Manis Secara Alami Kolam Kanvas Udang Galah Seminar Road To Millionaire Oleh Tm Dato Jah | 0192784775 Set Bersalin Navix | Legakan Stress Tingkatkan Tenaga | 01118729370 Ubi Jaga|produk Kurus Hot Lelaki|tenaga|kuat|lulus Kkm Set Berpantang Shah Alam Murah Losyen Kurus Sejuk Viral Kesan Seawal 30 Minit|effenzee Door Gift Majlis Kahwin Murah | Doorgift Jalen +601111983461 Doxtejoint Jb Rate Sewa Exora Subang | 013 612 6060 Kereta Sewa Di Saujana Utama | 013 612 6060 Rumah Untuk Dijual Shah Alam Syifa Pendinding Diri | +60123874228 Online Order Nasi Lemak Royal 5 Bintang-01131524525 Cleaning Service Dubai International City Bekam Termurah Di Melaka Pangsapuri Penaga Mas Cara Mengatasi Senggugut Paling Berkesan I 60126764118 Kambing Aqiqah Murah Losyen Kurus Kesan Cepat Effenzee Myracle|+601111983461 Skim Rumah Mampu Milik|beli Rumah Zero Deposit|zero Deposit Ubat Sapu Selepas Bersalin +60126731910 Sabun Blooms 5 Ratu Free Gift Dengan Belian Pink Lady Van Sewa Selangor Subang | 013 612 6060 Serum Muka Terbaik Malaysia I 60126764118 Gear Susah Masuk Killoss Lotion Effenzee Myracle +601111983461 Flat Untuk Di Jual @sungai Buluh Shampoo Santan-membantu Menyelesaikan Masalah Rambut Baju Muslimah Online Paling Murah I 60126764118 Buy Beli Online Here - Onexox Prepaid Plan Karya Residensi Klang Resepi Biskut Raya Mudah I 0132620681 Stretchmark Lotion|effenzee Myracle|+601111983461 Reliable Exporter Of “fresh Pandan Leaves” Lemonex Petua Nak Kuruskan Badan Selepas Bersalin Emorra At Best Price Kolestrol Tinggi Punca Sakit Jantung Dan Stroke I 0163299137 Pakej Sewa "khemah Murah" Taman Pemai Kulai| +60137443815 Kebaikan Dan Kelebihan Puri5 Jus Kurus Berkesan Drinxtox Effenzee +601111983461 Auto Post Ke Social Media Popular Keburukan Pink Lady | +60137443815 Soloco Candy Area Kedah Pembekal "kelapa Sgg" "terbaik" Di Pasaran Malaysia 5 Alami Residensi Losyen Dagu Runcing Shah Alam Pink Lady Review | Testimoni Pink Lady Original | Pahang Cara Kurus Dengan Cepat | Lemontab Stokis Sos Lada Hitam Hair Serum Alcohol Free

Latest Advertisement

Premium Advertisement

Most Popular