id4u

Welcome Welcome to our website

Sponsored Links

Premium Advertisement

Premium Advertisement

Premium Advertisement

Premium Advertisement

Kunyit Hitam | Black Ginger | Cegah Penyakit Cancer & Saraf

KUNYIT HITAM | BLACK GINGER | CEGAH PENYAKIT CANCER & SARAF ~ Price : MYR 180


238 clicks
Advertiser ID : Abdul Halim Bin Othman
Contact No : 60167158499
Ads Category : Affiliate & Reseller
Update : 12-03-2019
Follow Us :
Location : Johor Baharu
Description :

KUNYIT HITAM | BLACK GINGER | DR4 CAPSULE

CEGAH PENYAKIT CANCER &SARAF

Untuk order Call/Whatsapp 60167158499

harga sekotak untuk 1 botol 30 kapsul RM180

harga menjadi ahli RM450 3 kotal percuma 1 (promosi)

 

KUNYIT hitam atau nama saintifiknya, kaempferia parviflora merupakan tumbuhan herba yang mempunyai khasiat tinggi kepada kesihatan manusia.

 

Lazimnya, kunyit hitam telah lama digunakan oleh masyarakat tempatan secara tradisional untuk masalah kesihatan berkaitan kanser, ubat kuat (viagra semula jadi), saraf dan membina otot.

 

Menyedari khasiat dan manfaat kepada kesihatan manusia, pasukan penyelidik dari Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI)  melakukan kajian terhadap tumbuhan herba tersebut.

 

Saintis Kanan Pusat Penyelidikan Bioteknologi dan Nanoteknologi MARDI, Dr Zuraida Ab Rahman berkata, dia memulakan kajian dengan menghasilkan anak benih kunyit hitam dalam kuantiti yang banyak secara kultur tisu berikutan harganya mahal dan sukar diperoleh.

 

“Apabila kami mendapatkan pokok induk kunyit hitam, kami memulakan projek dengan meminta dana RMK10 (Rancangan Malaysia Ke-10) daripada MARDI bagi tujuan pembiakan secara kultur tisu pada awal 2010.

 

“Selepas kejayaan menghasilkan anak benih kunyit hitam, kami di Pusat Penyelidikan Bioteknologi & Nanoteknologi melakukan pembangunan dan penyelidikan (R&D) bagi mengenal pasti kandungan bioaktif fitokimia semula jadi yang bernilai tinggi dalam kunyit hitam. Bioaktif ini mampu membantu dan memulih kesihatan tubuh badan,” katanya, baru-baru ini.

 

Menurutnya, hasil kajian itu berjaya mengenal pasti kunyit hitam mengandungi kandungan bioaktif fitokimia yang sangat unik dan sukar didapati di dalam tumbuhan lain iaitu methoxyflavon.

 

Katanya, bioaktif methoxyflavon sangat diperlukan oleh tubuh badan bagi membantu mengurangkan serta menghalang terjadinya pelbagai penyakit.

 

Menurutnya, dia dan pasukannya melakukan R&D selama lima tahun bagi keseluruhan pembangunan produk bermula daripada penghasilan anak pokok kultur tisu.

 

Mengulas berhubung pokok kunyit hitam, Dr Zuraida berkata, ciri-ciri tumbuhan herba itu berwarna ungu hitam dan kepekatan warnanya bergantung kepada tanah dan baja digunakan.

 

Kajian selama dua tahun

 

Selepas kejayaan penghasilan benih pokok dan penyelidikan terhadap kandungan bioaktif fitokimia dalam kunyit hitam, MARDI bersama syarikat swasta, Black G Sdn Bhd menjalin kolaborasi R&D bagi membangunkan produk berasaskan kunyit hitam.

 

Dr Zuraida berkata, dia dan pasukannya membangunkan produk itu selama hampir dua tahun bagi menghasilkan ekstrak dan seterusnya produk yang berkualiti.

 

“Kami melakukan penyelidikan inovasi ini bagi memastikan kandungan bioaktif fitokimia yang merupakan komponen utama di dalam kunyit hitam tersebut tidak hilang ketika proses penghasilan produk.

 

“Oleh itu, kami menggunakan pendekatan bioteknologi untuk menghasilkan produk ini, agar khasiatnya tidak hilang,” ujarnya.

 

Katanya, produk kunyit hitam ini telah difailkan di bawah MARDI menerusi harta intelek dalaman.

 

Menurutnya, empat produk Black G ini menggunakan 100 peratus ekstrak kunyit hitam asli. Walau bagaimanapun, ada beberapa produk yang turut ditambah bahan lain bagi membantunya memberi kesan yang lebih pantas.

 

“Antaranya, minuman kesihatan Health Therapy yang ditambah dengan bahan lain iaitu biji anggur.

 

“Produk-produk ini ada yang telah diluluskan dan dalam proses kelulusan Kementerian Kesihatan serta status halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim),” katanya.

 

Black G turut menerima Anugerah Produk Paling Inovatif dan Anugerah Emas pada Pameran Sains dan Teknologi MARDI, September lalu.

 

Untuk order Call/Whatsapp 60167158499

harga sekotak untuk 1 botol 30 kapsul RM180

harga menjadi ahli RM450 3 kotal percuma 1 (promosi)KUNYIT HITAM | BLACK GINGER | CEGAH PENYAKIT CANCER & SARAF


Keywords Tags: Kunyit Hitam,Black Ginger,DR4 Capsule
Disclaimer
This advertisement and the information related to it are provided and maintained by the advertiser. id4u.my is not responsible and can not guarantee the accuracy or completeness of this advertisement.


Sponsor Ads

1000 clicks
Ads By Google

MYR 001

234 clicks

Jus Tigas Ubat Sakit Lutut Dan Sendi 601111983461

MYR 0

44 clicks

Herba Db 13 | Keramat | 0162028456

MYR 0

219 clicks

Grand Hall – Wedding Venue Ew 0172578101

MYR 00

292 clicks

Ohana Lotion Harga +601111983461

MYR 120

1082 clicks

Xgene Royale Versi 2017

Sponsored Links

Premium Advertisement

Premium AdvertisementMost Popular